2. Apa și alimentația în cancer

mid section view of a woman with a plate of salad on a tableCand am aflat de tumorile la cap, primul lucru la care m-am gandit a fost – nu stiu de ce – apa. Si am inceput sa beau apa plata deci sa nu mai beau de la chiuveta (aici in Praga toata lumea bea de la chiuveta si eu locuiam in cartierul cu cea mai “potabila” apa din Praga).

Deci, inca dinainte de operatie am schimbat apa. Cu timpul, un homeopat mi-a recomandat sa-mi iau un filtru Brita pe care il am si acum si am trecut si pe apa cu magneziu (Magnesia se cheama aici). Ca idee, apa asta are 170 mg magneziu la litru, in timp ce o apa normala are 4,8 mg la litru, deci de aproximativ 34 de ori mai mult magneziu). Despre importanta magneziului, aici. Magneziul este raspunzator pentru mai mult de 300 procese biochimice in organism, deci cum sa nu fie important :)?

Timp de un an si jumatate am baut numai Magnesia, iar de vreo cateva luni de cand nu am mai baut doar Magnesia ci am inceput sa beau din nou de la chiuveta (si de la filtru), ciclul mi s-a dereglat (inainte se reglase si imi venea la fix 28 de zile, aproape la aceeasi ora :)). Deci cred ca voi incepe sa beau din nou Magnesia, nu este atat de mare cheltuiala dar din motive logistice nu am mai baut. O sticla costa 5o de centi la reducere si 80 de centi la pret intreg (1L jumate). Daca stati in Romania, dati un search pe Google ca sa vedeti care are mai mult magneziu sau pur si simplu va uitati pe eticheta sticlei in magazin.

Apa de la filtrul Brita este foarte gustoasa fata de cea de la chiuveta. Bineinteles, ideal ar fi sa va instalati si un filtru cu osmoza inversa, la apartament sau casa, dar eu cum stau in chirie, nu imi permit sa fac asta.

Pe langa apa de baut (Magnesia) si apa de gatit de la filtru, mi-am mai luat si un filtru pentru apa de la dus, pe nume Aquasana Shower Filter. In momentul cand am facut chimio si radiatii, ma ajutau si relaxau foarte mult baile cu sare marina si sa transpir (desi era vara). Acum, dupa 2 ani jumate, nu am mai folosit acest filtru pentru ca nu prea mai fac baie, insa am observat ca pielea mea arata mult mai bine cand il foloseam. Filtrul trebuie schimbat o data la 6 luni si costa cam 50 de EUR de pe Amazon.

Atat despre apa.

Nutritia

Dumnezeu a facut sa fie primavara si vara cand am facut eu chimio si radiatiile (am inceput pe 9 mai). Si tot Dumnezeu a facut ca sa urmaresc in prima sau a doua zi un summit (conferinta online) despre nutritie. L-as sintetiza asa: ce pui in gura, asta esti.

Cand am inceput tratamentul, mi-am schimbat complet nutritia pe durata a vreo 2 ani. De cateva luni, am revenit la mai multa mancare gatita si la mai putine cruditati si corpul meu se resimte. In sensul ca nu mai am asa de multa energie, mintea nu mai este asa de clara, ma concentrez mai greu. E un semn ca trebuie sa incep sa bag mai multe salate :).

Naturopata/ nutritionista mi-a recomandat un site din Cehia cu produse bio, si am inceput sa comand de acolo desi sunt mai scumpe, o data pe saptamana (ti le aduce acasa). Cum a aratat meniul meu pe durata tratamentului?

-mic dejun:

  • afine, cam o mana, sau
  • ou fiert cu turmeric (amestec o lingurita turmeric cu ulei si piper si fac un sos), sau
  • o banana taiata cu scortisoara deasupra

-pranz: salata, salata, salata*

-cina: salata, salata, salata.

-intre mese: sucuri de legume si fructe, facute la juicerul meu Hurom (l-am luat pe cel mai ieftin din cate imi amintesc). Un prieten care a avut leucemie mi l-a recomandat. Suc de sfecla rosie, morcovi, orice gaseam.

In principiu, mancam numai crud. Mami a stat la mine si imi facea humus sau iahnie de fasole, pe care le puneam peste salata, pentru proteine. La fel si linte fiarta, sau seminte, de floarea soarelui, de canepa, de chia, de dovleac etc.

  1. Trebuie sa mentionez de la inceput ca aceasta dieta a functionat pentru mine (in sensul ca ma simteam destul de energica pentru o persoana care facea tratamentul) dar am slabit 3-4 kg din cauza lipsei de proteine si carbohidrati (paine).
  2.  Naturopata cu care am lucrat (tot de la Martin prietenul meu recomandare), care este si nutritionista, mi-a recomandat o dieta ketogenica, si eu am optat pt una aproape vegana. Dieta ketogenica contine multe grasimi, insa eu am optat pentru cele vegetale: avocado, seminte, nuci, MULT MULT MULT ulei (de masline in special), si o tona de migdale (creierul meu cerea). Am luat si capsule de Omega 3 ulei de peste. Si deja simteam cum creierului meu ii este mai bine cand le luam.

In principiu, regula mea pe perioada tratamentului a fost:

  • nu carne
  • nu lactate
  • nu gluten (paine & co)
  • nu zahar, nici macar miere. Aici trebuie sa mentionez batoanele pe care le-am descoperit atunci (tip Larabar), facute din nuci, migdale si fructe uscate. In afara de arahide, toate nucile sunt bune in keto diet, mai ales cele cu multe grasimi.

Acum am inceput sa consum si unt de arahide, dupa care sunt innebunita, dar ma asigur ca este bio. Arahidele pot sa faca mucegai.

In concluzie: o dieta bazata pe plante (legume), putine fructe, sucuri, oua (pentru proteine), multe uleiuri (omega 3) si foarte putin zahar (doar din fructe). Eu nu am mancat pe timpul tratamentului aproape deloc carne si nici peste (doar ciorba de oase “bone broth” cand imi scadeau trombocitele), lactate rareori, si doar de capra.

Dumnezeu sa va ajute!

*Salate cu: salata verde (de baza!), rosii, castraveti, seminte de care aveam, coriandru (pentru detoxifiere), avocado sau nuci, sau linte fiarta pentru proteine.

O mica nota: Dupa ce am renuntat la chimio (dupa7 luni), am urmat 3 luni de zile dieta Budwig, doar mancat de 2-3 ori pe zi branzica, moment in care am introdus si mierea in dieta mea, si mai multe fructe si am inceput sa castig din nou greutate.

One comment

Leave a comment