Am terminat o carte! (Partea a sasea)

4

Azi, partea a sasea cu citatele mele preferate din “Soul Keeping” de John Ortberg:

“Dorinta este buna, dar atunci cand vrei ceva prea mult, acel ceva ameninta sa ia locul lui Dumnezeu in viata ta. O sa te faca sa iei decizii necorespunzatoare.”

“Abilitatea de a avea orice iti doresti te poate costa insasi libertatea.”

“Sufletul striga dupa libertate, dar perceptia comuna este aceea ca crestinismul sta in calea libertatii. (…) Oamenii cred despre crestinism ca e restrictiv pentru ca prea des crestinii au trait in acest mod.”

“Atunci cand ne legam de Dumnezeu, si de un cod moral care transcede parerile noastre personale, pierdem libertate, sau castigam libertate? Daca sufletul meu are nevoie de libertate, ce are legea de-a face cu asta? Eu cred ca sufletul este mai degraba renascut prin lege.”

“Libertatea ta este limitata de catre o realitate interna care este un fel de zdrobire sau slabiciune sau de nesiguranta inauntrul tau. (…) Libertatea care-ti lipseste e o libertate interna, si aceasta lipsa de libertate dinauntru este mult mai dezumanizanta, mult mai tragica decat constrangerile exterioare.”

“Ca sa devii cu adevarat liber, trebuie sa te dai batut.”

“Noi nu suntem centrul universului. Nu suntem stapanii sortii noastre. Nu suntem capitanii vaselor noastre. Exista un Dumnezeu, si noi nu suntem el. Adevarata libertate vine cand imbratisam designul lui Dumnezeu pentru lume si pentru pentru locul nostru in ea.”

Cele mai mari tentatii ditructive cu care se confrunta sufletul omenesc azi, conform unui studiu online, sunt: prima- tentatia de a-si face prea multe griji, a doua- procrastinarea, a treia- mancatul prea mult, a patra – Facebook si Twitter, a cincea – lenea.

Obiceiurile bune sunt in mod enorm eliberatoare. Un studiu de la universitatea Duke a aratat ca mai mult de 40% din actiunile pe care oamenii le iau zilnic nu sunt decizii, ci obiceiuri.”

“Exista o inclinare catre pacat in natura umana care este pur si simplu in noi.”

“Binecuvantarea este o proiectare a binelui in viata celuilalt. Trebuie sa gandim asta, sa simtim asta si sa o dorim. (…) Binecuvantarea este facuta cu sufletul.”

“Sufletele noastre au fost facute sa fie binecuvantate si nu pot supravietui fara binecuvantari.”

“Toti oamenii au un suflet. (…) Chiar si oamenii de care nu imi place au un suflet.”

“Sa iubesti pe cineva cu sufletul tau inseamna ca vointa ta, alegerile tale, mintea, gandurile tale, sentimentele, corpul tau, comportamentele si obiceiurile tale sa fie aliniate pentru binele intregii lor fiinte inaintea lui Dumnezeu. Binecuvantam sufletul cand iubim asa. Asta e dragostea sufletului.”

“Sexul este in mod profund sentimental. Sexul focuseaza trupul, mintea si vointa intr-un mod unic. Sufletul conecteaza si integreaza si uniunea sexuala nu se aseamana cu nimic altceva. Motivul pentru care suntem chemati sa pastram intimitatea sexuala pentru casatorie este ca aceasta onoreaza sufletul.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s